Posts

Showing posts from August, 2012

Al-Wallpaper :)

Image
Salam.

aktiviti seterusnya kali ni...survey untuk wallpaper di kawasan foyer, tangga dan ruang tamu...feature wall yang penting adalah di foyer (masuk muka pintu)... suka tgk kawasan tu...

Finally semalam kami decide untuk kekalkan tema itam putih dan grey di ruang tamu :)

mmg payah juga nak decide samada nak kekalkan tema atau tukar mood. sb baru je masuk umah kan..kalau tukar mood pun tunggu la another 10 years.. kih3...special mood dalam bilik (ini plan kami le)...

Installer setuju nak pasang pada hari ahad ni.. tak sabar nak tunggu.. Harap pilihan ku itu tepat...sb my husband lepaskan semua hiasan2 dan pilihan untuk saya decide...

Rasa seronok bila ada umah baru ni.. bila balik.. ader je idea... tapi disebabkan kawasan agak luas... banyak perkara perlu diambil berat especially masa budgetting... hehehehe

walaupun survey untuk wallpaper namun saya tetap memerhatikan vinyl flooring yang lasak tu...(memang next project le ni... heheheh)... amin... moga2 murah rezeki...jom solat dhuha :)


Con…

Seronoknya raya :)

Image
Salam.

raya baru ni... kami cuti dari 17/8/2012-26/8/2012.rasanya tahun ni tahun pertama kami dapat cuti panjang..seronok tak terkata. baru la rasa rest bila balik kampung.

khayra paling best sb da mula pandai kan.. itu ini...itu ini...mmg manja...

kat umah tahun ni...dah dapat kerusi makan baru.. replace meja 6 kerusi... tahun ni dapat yang 8 kerusi yang segi empat sama tu....

arrive dalam masa 2 minggu sb kena lalui kastam... tokei tu nak anto masa nak hari raya..manalah kami nak setuju... kan kami dah kat kampung.. 19hb tu.. :)

Dalam masa ramadhan ni husband sempat bawa kami ke 2 lokasi untuk iftar..
1 ) iftar di Hotel Equatorial Bangi
2) iftar di dalam Cruise Tasik Putrajaya (kami solat dulu baru naik cruise)


Alhamdulillah semua dimudahkan... arini pula genap 20w saya pregnant.. harini ada checkup dengan Dr.Hamid Arshat... bulan ke5 baru kami mula checkup dengan doktor ni...sblm ni semasa anak pertama saya mula checkup dengan dr.hamid pada usia kandungan 16-18 w gitu...alhamdulillah segal…

Baju raya khayra (red)

Image
Salam,

Khayra testing baju raya merah yang ditempah dengan design punjabi.. Nampak dia selesa memakainya, tahun ni baju raya dia cuma 4 pasang... 3 adalah cotton dan 1 adalah italy silk...

Setakat ni la. :) tak tau le kang esok/lusa otw balik..ummi dia teruja mana2 baju...sure tambah lagi :) untuk khayra takpe bole punya ! hehehe

Baju khayra tahun ni ada warna merah(mcm dalam gambar ni), warna biru, warna pink dan warna peach...

Manakala ummi ada warna peach (english cotton yg matching dengan khayra), dan warna pink (italy silk yang  juga sedondon dengan khayra).. dan 1 pasang lagi pink tak sedondon dengan khayra(english cotton gak)...

Baju2 sutera ummi tak sempat siap.. takpela. wat baju opis je la baju sutera tu..




Hasil Survey Pokok

Image
Salam,

nak dijadikan cerita, saya ni mmg tak pernah nak ke sg.buloh kalau tader hal bebetul contohnya mcm kawan kawin ke... ha camtu je...

tapi destinasi yang banyak rumput segar dan harga pn murah adalah sg.buloh!

mcm2 design pokok pun ada... saya boleh pulak tertinggal hanset/camera saya tu...jadi jalan nonong je la tak dpt nak snap ape2 gambo...sedey tau... sb kawasan yang saya nampak tu mmg cantik... dah ala2 cameron tau ! (saya mmg suka pergi cameron highlands)...

dapat harga jika bonzai area tu yang cantik rm280-480 tu cantik rimbun la. kalo nak kecik2 tu rm40 pun ada...tapi saya belum ambil (sb fikir mmg nak yang besau2 sikit, kena tunggu duit jadi besau heheh)..

Saya sanggup berjalan hanya 2 jam, dengan badan buyung ni... ader rasa pening2 lalat n nak muntah n rasa perut sakit...terpaksa akhiri perjalanan kami setelah merayau 2 jam. tapi mmg banyak yang kami temui.

ada kedai yang jual rumput rm2, tapi lastly kami jumpa juga yang jual rm1.30 seperti yang kawan2 katakan.

tapi saya dah …

Layan Bottle Tupperware

Image
Salam,

Tengah rehat2, ada member (upline) jual bottle ni...bila tgk ada 3 biji ye.
Member kata dia mmg jual loose item je.  Tapi bila tgk teringat pulak Alya,Alyssa dan Nafiz.

So terus amik 3 botol ni... rasa seronok kalau anak dah besar ek... heheheh..

Khayra baru 2 tahun jadi blm pandai guna botol jenis ni...Biasa akan guna yang ada straw tu..
senang.. kalau nak minum ape2 juz bancuh dalam botol berstraw tu...

Kalau tgkkan warna2 botol tupperware ni comel2 belaka... tu yang terpikat tu :)

Teringat masa kanak-kanak, masa sekolah rendah, abah rajin bawa bekal air...dan anaknya suka abiskan air tu.. hihi.. air kopi kalo abah yang buat, mmg sedap!

Chinese Gender Chart

Image
Salam...

Harini saje busan2 survey2 kat internet ni... terjumpa lah jadual ni...
saje suka2...jgn percaya ok!

Ini Chinese Gender Chart..dorang bertahun2 kaji pasal girl/boy ni...

Senang je nak guna kalendar ni... tgk umur masa mengandung tu... 

contoh jika umur masa mengandung tu 27 dan tarikh you conceive 6/7/2012 (on may)
so ikut kalendar chinese ni kononnya akan peroleh girl.(tanda awam nano tu..)

contoh umur 30tahun, then tgk bulan yang  you all conceive tu... katakan la 9/4/2012.. 
meaning you conceive on april..
so kalau ikut kalendar ni, kononnya akan peroleh anak boby (yang tanda petir tu)

tapi ini semua adalah ciptaan manusia... Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita semua..


Allah Maha Adil, dan Allah Maha Penyayang.

Apapun jantina anak... itu adalah anak kita dan kita patut bersyukur dengan kehadirannya untuk menyerikan lagi rumahtangga kita....



Ucu pindah rumah

Image
Minggu ni ucu pindah rumah.. sedeh sey rasa..
Tapi takpela elok la pindah rumah.. leh dia duk ngan husband n anak sicomel tu..

Lepas nikah je dah jadi perhubungan jarak jauh(PJJ)...sb sorang kije kat skudai,sorang kije kat chaah..After a year of marriage, ucu mula mengandung...n still PJJ dengan suami..

selamat melahirkan sofea, ucu nekad berhenti kije jaga baby sofea(untung sofea)...

Skrang husband dia dah kije kat cyberjaya..and 
husband dia dah settle induksi kan...so boleh duk same2...Dorang happy sgt n bersemangat, almaklumla ade la privacy duk umah sendiri..
takkan nak duk ngan mak kan... heheheh

Masa pindah tu kami g la umah ucu.. tgk ape yang ptt..

Sememangnya ucu ni ada kelebihan mengemas.. mmg kena cara dia hias dengan bunga2an
yang berseri2...

Nah upload gambo husband solat kat umah ucu ...(saje nak solat kat ruang tamu)... mane2 la asalkan bersih dari kekotoran :)





built in wardrobe raya :)

Image
Salam...


Alhamdulillah,ni nyambung kisah wardrobe aritu... da pusing2 pening kepala..akhirnya da decide jugak..masih tak lari dari tema rumah..


Perbincangan dengan husband mmg membuahkan hasil. :)


Puashati dengan cara pemasangan company ni.. company melayu (tapi bukan cikai2 punya org la)...hehehe


staff berkelayakan dari IKBN... mmg saya agak cerewet dengan hasil kerja untuk wardrobe atau kabinet, dengan dasar penjimatan ni kita kena maksimumkan quality.. hehehe..


Sb dah terkesan dengan sharing dari kawan2 dan jiran2 yang terkena dengan org wat wardrobe...mcm2 rupe gaya mistake yang dibuat. Padahal nak payment kemain lagi..


Mmg bersyukur pada Allah sb jumpakan kami dengan businesswoman ni... dia pun pakar hal2 interior design.. boleh mintak consult sesikit. :)


nah ni gambar nya.... dengan harga asal rm2800 kami ditawarkan promosi raya..mau x terduduk taukey :)))




Image
Salam...


Tahun ni ada masa boleh survey perabut raya, tapi kali ni tak beli sofa...sb last year (time raya gak) dah beli sofa... Last year tak sempat nak survey sgt sb sibuk dengan aktiviti renovate rumah (almaklumla baru dpt kunci mase tu)... 
Tahun ni kira first time raya dengan rumah yang da siap renovate. No habuk2 ok...  :)
Survey punya survey... (survey 2 jam je pun ) hati sudah berkenan dengan ini perabut... 



Tada!!... 
Hehehe... bincang dengan husband.. dia kata " abg suka yang ni"
wah2.. ape lagi... bargain... lepas tu... kira jadi la towkey...


Terus pilih tarikh untuk dia deliver barang.... 


Happy je balik petang tu... :) sb bukan saya je suka... husband pun (sbnarnya husband ni bole tahan taste dia)... kalau ragu2 tentang sesuatu pilihan,boleh bincang dengan dia... :)



Lampu Lip Lap Raya 2012 :)

Image
Salam..


ha...semangat nak raya kan... :) tq cik hubby sb berjaya menggantungkan lampu lip lap ni dengan segera, sesampai nya dirumah dari tesco.


Saya pilih yang 4.3m jadi mmg ngam2 jika digantungkan pada sliding 3 panel. Ikutkan hati nak yang ada ketupat tapi harga berbeza, jadi dengan dasar penjimatan, lampu ni lah hasilnya :)


Khayra punya la happy lepas pasang lampu ni... dia sebut "nak raya, nak raya"...


Tahun ni khayra da pandai bila belikan baju pun.. dia pandai nak pilih sendiri..
padahal baru 2 tahun 3bulan++ ..

Love u both kamal n khayra