Posts

Showing posts from June, 2013

Kebersihan rumah diutamakan

Image
Salam,

Bila ada anak-anak kecil dirumah, kebersihan rumah kena tip top. Sb risau jika ada habuk2 kesian kat baby yang baru meniarap,mengundur dan merangkak..

Sama penting untuk perhatikan kebersihan luar rumah sampai ke hujung dapur.

Hari ini kena task force untuk pastikan semua up to date. Stor semua dah rapi. heheh.. Namun disebabkan kami hanya ber4 dirumah..maka banyak kawasan yang tak explore..lebih kerap menggunakan ruang atas terutama living hall dan bilik master.

Ruang tamu adalah kawasan yang sangt luas. Apa yang nak dikongsikan adalah jgn lupa mop menggunakan pencuci lantai dettol atau mane2 pencuci lantai yang menjamin 99.9% kuman tak dapat membiak...Bagi wanita2 yang ada maid, mmg dah tak fikir tentang mop lantai,basuh baju, sidai baju n membersihkan bilik air. Terpulang kepada husband masing2 samada selesa atau tidak jika ada 'org asing' dalam rumah kepunyaan mereka. Ada husband yang tidak kisah, namun ada yang kisah.

Antara isu besar bagi husband adalah
1. Aurat si mai…

power pump untuk recover susu

Assalamualaikum,

Alhamdulillah Zara dah 5 bulan. masih full breastfeed. Rezeki anak-anak... Dan kini anak ummi ni ada adik beradik susuan. Nama dia safiyya..

Umur safiyya semasa mula menyusu dengan susu ummi dalam 11 bulan. Rezeki zara murah, banyak susu walaupun ummi tak tekun memerah susu... selalu hanya pump apabila susu dah penuh sgt.

Tapi ikhtibar untuk ummi hari ini, bila ummi pump susu..susu drop.. ummi risau..sb ummi nak susukan zara n susuan sampai umur 2 tahun..Dan hari ini juga ummi dapat tau pasal power pump.

Kena pump dalam masa sejam. dan pump dalam selang 10 min. 10 min pum, 10 min rehat.. buat sejam sehari untuk recover susu yang drop.

Ummi terus cuba.. ummi dapat 12oz arini.. Alhamdulillah.. Ummi risau sb pagi tadi kul10.30 ummi pump dapat 1 oz je... Jam1.30 ummi dapat 8oz, Jam 3.30 ummi dapat 4oz.

Syukur sgt..sb ummi tak pernah pump dapat 1 oz cam tu... huhuhu