Posts

Showing posts from December, 2012

checkup 37w

Salam.

Kali ni nak bercerita mengenai checkup tiap2 bulan. mmg seronok bila doktor bgtau perkembangan anak kita... naik berat atau muka pandang kamera atau ukuran baby normal, dll...

kalau ikutkan rekod untuk anak kedua ni camni..


34w-4/12/2012   -berat 2.2kg36w-18/12/2012 -berat 2.5kg37w-26/12/2012 - berat 3.3kg(cam keliru je sb banyak kenaikan wpn hanya beza 1minggu kan...)Result HB pula membimbangkan..

Sept2012- 11.6Nov2012-10.5 (dropped)-doktor advise ambil IBERET (first time consume this supplement)Dis2012-10.3 (wpun telah makan IBERET selama sebulan), doktor advise untuk diet saya, makan lebih banyak iron seperti hati,kerang dan sayur bayam

next chekup adalah pada 3/1/2013... moga anak sihat walafiat dan semoga jadi anak yang soleh/solehah...amin... ;) due date on 16/1/2013 
(ikut kiraan jadual bulat yg doktor bagi tu). Jika guna internet, dan masuk kan due date... due date adalah 14/1/2013 ;)

Happy 4th Anniversary

Image
Salam.. pada 19.12.2012 genap usia pernikahan ku dengan suami..4 tahun..syukur alhamdulillah
ditemukan dengan suamiku yang amat memahamiku .. serta bertanggungjawab pada keluarga.

Harapan...semoga kami bahagia dunia dan akhirat..amin..

Lunch kami sambut ringkas (sb saya bekerja n 9month pregnnt.... dan husband MC sakit mata) Jadi kami lunch di Secret Recipe ..beli kek n lunch disitu..

Tapi mmg la teramat ramai nya orang ..5 kali ganda daripada biasa sb org gomen dpt bonus n gaji 18/12 tu..

Mujur selepas tunggu beberapa ketika..dapat juga kami makan disitu.. ;)

Semoga Allah sentiasa merahmati keluargaku ini :) Ini antara tarikh yang seronok untuk dikongsi bersama ...yang berlaku sepanjang perkahwinan kami yang indah ini... :)

19/12/2008 - just married ;)Jun 2009 dapat beli rumah, syukur ..rezeki kami awal... ;)April 2010 lahir lah...our first baby khayra si comel.(start preggy - masa beli rumah tu - Jun2009)Mac 2011 dapat beli mpv (rezeki anak) :)Julai 2011 dapat kunci our new house(after 2 y…

Pagar rumah

Image
Salam.

Mcm biasa continue renovate umah sikit2.. this time pagar depan. Plan nak amik pagar elektrik sb sian tgk my hubby buka/tutup pagar jika hujan..mcm2 gaya...

Kalau selalu kena hujan risau jugak dia demam ke.. ape ke... so fikir2 better buat untuk kelesaan se isi rumah... ;)

Gambar pagar sebelum




Gambar pagar selepas..







Alang2 buat... terus nak buat pagar wrougth iron dan powder coating supaya sukar karat.. cat powder coating ni kena buat kat kilang...so berbalut2 la dengan plastik masa da siap cat tu..

Dan untuk nampak lebih moden...kami pilih design ni...yang nampak mcm urat kayu tu adalah jenis aluminium...warna boleh pilih.. Jika bukan aluminium takut guna setahun dah pudar color dan karat..


Result MGTT

Salam.

Diam tak diam.. last week kena juga amik ujian MGTT (first time ambil..masa khayra takde kena amik MGTT ni) 

Akhir nya amik juga la...sbnya minggu ni 18/12/2012 dah kena checkup 9 bulan... risau2.. takut pun ada dah dekat-dekat bersalin ni..

Buat MGTT dengan Hospital Islam Azzahra. Alhamdulillah pagi tu 8.30 pagi check 4.7 mol, lepas minum air gula ... bacaan adalah 6.8mol. 

Cara baca ni... untuk bacaan pertama jika Normal :
4.0-6.0 mol

Bacaan kedua selepas 2 jam minum air gula, Normal jika bacaan :
 4.0-8.0 mol

syukur alhamdulillah tade masalah... baby masa checkup 34w tu dah 2.5kg. 
esok checkup 36w...tunggu kan berapa lah besar baby... tapi saya makan dah kurang sb sibukkan batuk2..
mood nak makan pun ada slow... sb muntah jugak akhir2 ni... wpun dah 8bulan ++ masih ada mual2.. doktor kata mungkin sb batuk...waalahua'alam.

pregnancy 34-35w

Salam.

Seronoknya mengandung anak ke2 tapi dup dap dalam hati masih ada kerana tak pasti bagaimana rasanya bersalin normal. setakat melalui semakkn doktor pada 34w yang lalu in sha Allah boleh normal.
Tapi saya disuruh melalui ujian MGTT untuk pastikan saya tiada kencing manis.

Setakat ni mmg sejarah family mmg tiada kencing manis. Namun dah arahan doktor kan... tak tau nak amik ujian tu brapa hb.. tapi yang pasti mesti seminggu sebelum next checkup pada 18/12/2012 ni.

Mak kata sejarah masa mengandungkan saya mmg banyak air .. org tua2 kata kembar air. mak kata jika kembar air nnti inshaAllah tak sakit sgt... sakit cuma masa betul2 nak bersalin. Harap2 tak sakit lah nnti...

HB saya pulak masa 32w checkup drop kepada 10.5. sblm tu 2 bulan sebelum tu ada amik darah jugak di klinik lain... masa tu 11.6. masa pregnant anak pertama HB saya 13. So mmg jika saya perasan awal mmg saya dah amik extra supplement. Sbnya risau juga jika kurang darah.. apa2 hal nti mcmana...huhu...risau.

Tu pun saya per…