Posts

kek marble untuk minum petang

Image
Dulu masa kecik mmg selalu makan kek marble, jadi bila sekarang nak makan marble cake akan masak sendiri sb rasa tak berbaloi beli dgn harga zaman sekarang ni.

Resipi yang biasa saya guna

2 cawan mentega
2 cawan gula
3 cawan tepung
5 biji telur ayam
sedikit esen vanilla
1 sudu besar baking powder

Bakar suhu 160 darjah celcius - 1 jam 15minit. Ikut Oven memasing


first trimester no.4

Image
Alhamdulillah diberi rezeki sekali lagi.

Sudah tentunya kami gembira, nur kauthar pun dah masuk 3 tahun 2018 ini. Cantik perancangan Nya.
kali ini ada rasa loya  n muntah cuba limitkan mknn dan minuman.

Start dari 8week ada mula rasa loya itu.. getting worse 10w.. dan skrg dah 12w.

Doa agar cepat berakhir rasa loya n kandungan selamat dan sihat.

Semalam mula ambil Garlic Shaklee, ada rasa kurang sikit badan berangin/bergas tu.

Selain itu makan juga Vitamin C, Omegaguard dan Ostematrix. dan tak ketinggalan asid folik pada awal pregnancy.


Umrah Mac 2018

Image
Alhamdulillah,

Allah panggil lagi untuk tunaikan umrah di mekah. Kali ni berbeza masa pergi zaman bujang.
Kali ini saya pergi free atas tajaan Bank Islam. Alhamdulillah gembira.Namun pelbagai urusan perlu
dibereskan sebelum ke sana.

Dapat info dr bank Islam pasal menang tu dr sorang staff yang berhati mulia. Rasa bersyukur sgt, sb dalam keadaan banyak tekanan, mmg rasa jauh disudut hati nak pergi sana. Pagi tu rasa sgt2 nak pegi, dalam petang tu dpt berita, mcm tak percaya rasanya.

Tapi dalam 50/50 tu, terus kira cuti yang ada. Kira kalau nak bw sekeluarga semua tu. Sb terfikir yang anak-anak masih tanggungjawab kami juga.

Bincang punya bincang, Alhamdulillah suami kata nak juga pergi bersama keluarga. Jadi urusan semua perlu fokus. Selesai fikir pasal family,terfikir nak bw mertua sb dulu masa khayra kecik-kecik pernah dgr mertua kata, nnti kalau Yaya g Mekah nenek nak ikut. Jadi ini lah peluang boleh bawa mertua beribadat dan bercuti sekali, kiranya ni masuk tahun ke 10 menjadi menantu.

Al…

jalan di Vietnam

Image
First time g vietnam..

Almost semua tempat pergi... tapi mmg tak plan untuk beli bagai2 barang... ni je la yang Intan rasa seronok nak beli... sb masa ni masih memual... baby baru nak besar dlm perut... :)
















Kauthar

Image
lamanya tak menulis.. bertahun dah.. last year pregnant & bersalin. Sgt seronok sb dapat Vba2c sebagai FPP di Selayang hospital. Pakar yg checkup pada masa tu adalah juga ketua jabatan O&G.

Tahun ni.. pakar tersebut akan bersara, Kami merancang sekiranya ada rezeki kami selepas ini, kami akan berusaha lagi mendalami ilmu-ilmu keibubapaan agar apa yang kami amal dan lalui adalah dengan ada ilmu,

Alhamdulillah anak kami yang ke3 ini kami namakan Nur Kauthar, semoga dengan adanya anak ini kami sentiasa ingt tujuan kami dihidupkan didunia ini. Semoga kita semua akan masuk syurga dengan sb rahmatNya.. amin..

Seingat semasa nak bersalinkan nur kauthar keadaan tenang sahaja, Kami diberi ilmu supaya tidak takut untuk melahirkan anak secara semulajadi. Tidak perlu induce dan terkekang masa.

Keluar tanda pada pagi subuh namun tidak ada ape2 kesakitan. Still berjalan ke shopping kompleks, mr Diy.. makan2 n jalan2.. sampai asar.. rasa penat n balik umah. Sesampai maghrib ada rasa mengeras…

zara warded sb salmonella

assalamualaikum,

bila anak demam , cirit n muntah...mmg kita akan rasa risau3....everyday g azzahra utk check tahap dan keadaan dia...

hari1 ahad..pagi kul5 zara start muntah, n dmm pastu cirit sikit...

pastu 2nd day g azzahra lg.. doktor dri air glukose 200ml elak dehydrate..masa ni bacaan darah ok lg...

pastu 3rd day...g klinik pgi...still dmm cirit n mntah skit...da check balik..sb xdpt mne2 wad area sini.
mlm tu pas mghrib start njis bercmpo darah...g NMC reject..masa tu 10mlm...stay situ smpi 1130 xde ape2 progress... dia kter xde insentive care kt situ da xde paed nk accept..da xde surgeon?...sedih...mo tu refer ke red zone putrjya...
 tp kami berfikir...hri2 kmi da check dgn azzahra..ape2 baik continue g azzahra..stay azzahra dari 12mlm smpi 4pg. sb jika g hospital putrjy kami rasa risau sb xdpt nk bersama2 dgn yaya jge zara nnti..cirit bkn leh settle kjp je kan

day4 g azzahrah awal pg sb nk berebut wad..fcfs..hrpn kmi asal dpt je. xkira la wad bpe org pun.. :( alhamdulillah dp…

Kejap je dah JUN 2014

Image
Assalamualaikum,
ooo.. lamanya tak update blog... mcm2 kerja.. bz memanjang.. Bz kat umah..Bz kat ofis,ni tgh rehat
time jumaat..mujur la dah pump susu untuk zara. Jadi bole la amik nafas berehat...till 2.45ptg..hohoho..
This year agak mencabar dengan pekerjaan yang semakin mampan.
Anak2 dah semakin pandai berdikari.. but adik zara still breastfeed (today da 1 tahun 5 bulan dan 10hari)
Zara da pandai main dengan kakak main kejar2..:)

Last 3 weeks kami berjalan di Melaka, stay kat Bayou Lagoon Resort. Not bad.
kitorg suka tang water park dorang lah gamaknya. :) tapi gambo plak tak jumpe cari...