Posts

Khabar 34W - PP type 4

Assalamualaikum,

Alhamdulillah selepas suntikan dexa (untuk matang paru-paru bayi) diambil seolah-olah pergerakan bayi ada slow sikit berbanding sebelum ini.

Jarang tegang tapi still move la baby dalam peyot nih... heheh

Mungkin ini pun kurniaan Allah juga jadi saya dapat lalui minggu-minggu dipejabat dengan mudah.
Ataupun juga orang tua-tua ada kata yang lps 8bln kan baby jadi lembut sedikit banding masa dia 7bulan. Apapun Alhamdulillah

Selepas suntikan dexa tu saya baring lbh kurang dalam 10minit bagi release sikit rasa ubat tu. Dalam masa 30minit akan lega rasa ubat tu. Saya ada rasa dari siku ke tangan sesemut sikit lps suntikan pertama pagi itu.

Ambil jam 10pagi.. malam pula ambil dalam 10malam. Saya ambil di Megaklinik Azzahran. Doktor yang prescript suntikan untuk malam tu Doktor Shah Reza.(untuk mudahkan ambil suntikan pada malam tu). Saya tak warded pun.. so mmg g ambil jela mcm biasa pergi, tunggu suntikan sampai(ambil dari Azzahrah rasanya ubat tu). Ubat suntikan sampai, le…

Sambungan Placenta Previa - 32weeks

Assalamualaikum,

Setelah checkup semalam, hasil dari checkup itu, Uri masih dibahagian bawah. Semasa ingin menjalani checkup tu saya takut nak letak harapan yang tinggi yelah sb baru je mula berjaga-jaga dan buat sedikit senaman dan merehatkan sedikit diri ini semasa berada dirumah.

Hasilnya mmg uri saya masih type4. Saya cuma minta utk tidak warded dan doktor setuju dengan syarat saya maklum keadaan saya. Next appointment pada 34w 3d (25/10/2018). Masih set appointment di Rampai Puteri sb masa menunggu untuk consultation tidak lama serta dapat berjumpa dengan Pakar yang saya dah biasa, pakar yang boleh compromise isu-isu yang saya ketengahkan.

Perbincangan kali ini lebih menjurus kepada kesediaan saya untuk czer sekiranya perjumpaan akan datang iaitu pada condition uri 34weeks masih sama. Doktor saya menasihati agar suntikan Dexamethasonediambil untuk membantu mematangkan peparu bayi incase bayi dilahirkan sebelum waktunya. Saya mungkin akan mengambil Dexa untuk pertama kali,tapi goo…

Placenta Previa at 30 weeks

Image
Assalamualaikum,
Kebiasaan pregnant tiada masalah uri. Kali ni Allah uji dengan ujian uri dibawah jenis 4 iaitu uri menutupi sepenuhnya laluan OS. Saya didiagnose pada 30minggu oleh klinik panel kemudian di rujuk ke hospital kerajaan. Doktor pakar kerajaan menasihatkan agar saya membanyakkan rehat serta ditahan diwad untuk tujuan itu.
Kebiasaan,sekiranya permasalahan ini berlarutan, ibu kena bersedia untuk menjalani pembedahan secara ceaser. Pembedahan ini biasa dilaksanakan pada minggu ke 36-38 minggu bergantung kepada keadaan dan rundingan dengan doktor pakar.
Namun pun begitu terdapat banyak kes yang saya tahu melalui pengalaman rakan-rakan dan pembacaan pengalaman ibu-ibu yang pernah mengalami masalah uri tidak naik ini (samada type 2,3, atau 4). Ada diantaranya yang uri mereka naik pada minggu 35-36. 
Selain itu, peluang untuk menghadapi masalah pendarahan (bleeding) adalah tinggi bagi ibu-ibu yang mengalami masalah uri tidak naik ini.
Pengalaman peribadi saya - Alhamdulillah pad…

kek marble untuk minum petang

Image
Dulu masa kecik mmg selalu makan kek marble, jadi bila sekarang nak makan marble cake akan masak sendiri sb rasa tak berbaloi beli dgn harga zaman sekarang ni.

Resipi yang biasa saya guna

2 cawan mentega
2 cawan gula
3 cawan tepung
5 biji telur ayam
sedikit esen vanilla
1 sudu besar baking powder

Bakar suhu 160 darjah celcius - 1 jam 15minit. Ikut Oven memasing


first trimester no.4

Image
Alhamdulillah diberi rezeki sekali lagi.

Sudah tentunya kami gembira, nur kauthar pun dah masuk 3 tahun 2018 ini. Cantik perancangan Nya.
kali ini ada rasa loya  n muntah cuba limitkan mknn dan minuman.

Start dari 8week ada mula rasa loya itu.. getting worse 10w.. dan skrg dah 12w.

Doa agar cepat berakhir rasa loya n kandungan selamat dan sihat.

Semalam mula ambil Garlic Shaklee, ada rasa kurang sikit badan berangin/bergas tu.

Selain itu makan juga Vitamin C, Omegaguard dan Ostematrix. dan tak ketinggalan asid folik pada awal pregnancy.


Umrah Mac 2018

Image
Alhamdulillah,

Allah panggil lagi untuk tunaikan umrah di mekah. Kali ni berbeza masa pergi zaman bujang.
Kali ini saya pergi free atas tajaan Bank Islam. Alhamdulillah gembira.Namun pelbagai urusan perlu
dibereskan sebelum ke sana.

Dapat info dr bank Islam pasal menang tu dr sorang staff yang berhati mulia. Rasa bersyukur sgt, sb dalam keadaan banyak tekanan, mmg rasa jauh disudut hati nak pergi sana. Pagi tu rasa sgt2 nak pegi, dalam petang tu dpt berita, mcm tak percaya rasanya.

Tapi dalam 50/50 tu, terus kira cuti yang ada. Kira kalau nak bw sekeluarga semua tu. Sb terfikir yang anak-anak masih tanggungjawab kami juga.

Bincang punya bincang, Alhamdulillah suami kata nak juga pergi bersama keluarga. Jadi urusan semua perlu fokus. Selesai fikir pasal family,terfikir nak bw mertua sb dulu masa khayra kecik-kecik pernah dgr mertua kata, nnti kalau Yaya g Mekah nenek nak ikut. Jadi ini lah peluang boleh bawa mertua beribadat dan bercuti sekali, kiranya ni masuk tahun ke 10 menjadi menantu.

Al…

jalan di Vietnam

Image
First time g vietnam..

Almost semua tempat pergi... tapi mmg tak plan untuk beli bagai2 barang... ni je la yang Intan rasa seronok nak beli... sb masa ni masih memual... baby baru nak besar dlm perut... :)