Posts

jalan di Vietnam

Image
First time g vietnam..

Almost semua tempat pergi... tapi mmg tak plan untuk beli bagai2 barang... ni je la yang Intan rasa seronok nak beli... sb masa ni masih memual... baby baru nak besar dlm perut... :)
















Kauthar

Image
lamanya tak menulis.. bertahun dah.. last year pregnant & bersalin. Sgt seronok sb dapat Vba2c sebagai FPP di Selayang hospital. Pakar yg checkup pada masa tu adalah juga ketua jabatan O&G.

Tahun ni.. pakar tersebut akan bersara, Kami merancang sekiranya ada rezeki kami selepas ini, kami akan berusaha lagi mendalami ilmu-ilmu keibubapaan agar apa yang kami amal dan lalui adalah dengan ada ilmu,

Alhamdulillah anak kami yang ke3 ini kami namakan Nur Kauthar, semoga dengan adanya anak ini kami sentiasa ingt tujuan kami dihidupkan didunia ini. Semoga kita semua akan masuk syurga dengan sb rahmatNya.. amin..

Seingat semasa nak bersalinkan nur kauthar keadaan tenang sahaja, Kami diberi ilmu supaya tidak takut untuk melahirkan anak secara semulajadi. Tidak perlu induce dan terkekang masa.

Keluar tanda pada pagi subuh namun tidak ada ape2 kesakitan. Still berjalan ke shopping kompleks, mr Diy.. makan2 n jalan2.. sampai asar.. rasa penat n balik umah. Sesampai maghrib ada rasa mengeras…

zara warded sb salmonella

assalamualaikum,

bila anak demam , cirit n muntah...mmg kita akan rasa risau3....everyday g azzahra utk check tahap dan keadaan dia...

hari1 ahad..pagi kul5 zara start muntah, n dmm pastu cirit sikit...

pastu 2nd day g azzahra lg.. doktor dri air glukose 200ml elak dehydrate..masa ni bacaan darah ok lg...

pastu 3rd day...g klinik pgi...still dmm cirit n mntah skit...da check balik..sb xdpt mne2 wad area sini.
mlm tu pas mghrib start njis bercmpo darah...g NMC reject..masa tu 10mlm...stay situ smpi 1130 xde ape2 progress... dia kter xde insentive care kt situ da xde paed nk accept..da xde surgeon?...sedih...mo tu refer ke red zone putrjya...
 tp kami berfikir...hri2 kmi da check dgn azzahra..ape2 baik continue g azzahra..stay azzahra dari 12mlm smpi 4pg. sb jika g hospital putrjy kami rasa risau sb xdpt nk bersama2 dgn yaya jge zara nnti..cirit bkn leh settle kjp je kan

day4 g azzahrah awal pg sb nk berebut wad..fcfs..hrpn kmi asal dpt je. xkira la wad bpe org pun.. :( alhamdulillah dp…

Kejap je dah JUN 2014

Image
Assalamualaikum,
ooo.. lamanya tak update blog... mcm2 kerja.. bz memanjang.. Bz kat umah..Bz kat ofis,ni tgh rehat
time jumaat..mujur la dah pump susu untuk zara. Jadi bole la amik nafas berehat...till 2.45ptg..hohoho..
This year agak mencabar dengan pekerjaan yang semakin mampan.
Anak2 dah semakin pandai berdikari.. but adik zara still breastfeed (today da 1 tahun 5 bulan dan 10hari)
Zara da pandai main dengan kakak main kejar2..:)

Last 3 weeks kami berjalan di Melaka, stay kat Bayou Lagoon Resort. Not bad.
kitorg suka tang water park dorang lah gamaknya. :) tapi gambo plak tak jumpe cari...















Journey with parent to Kota Bharu :) Ogos 2013

Image
Assalamualaikum,
Saya nak share pengalaman kami bawa parent jalan ke kota bahru..Kami org johor mmg takde saudara di kelantan. Jadi abah kata teringin jugak nak ke kelantan. Hubby pun rasa seronok nak pergi tapi mmg tak nak drive.. penat pulak kalau fikir nak drive.. jadi kami rancang untuk pergi ke sana naik kapal terbang.. naik dari KLIA ke Kota bahru. Sewa kereta Honda City harga rm150 sehari.. Syaratnya kena pulangkan kereta pun dengan minyak yang full :)
Masa ni anak ke2 kami baru 8 bulan. tapi muka dia tak mcam lapan bulan sb Zara ni chubby sikit banding dengan kakak dia.. walaupun kedua-dua saya fullbreastfeed.. :)
Jalan di kelantan ni kami plan untuk ambil connecting room supaya senang nak bergerak sama ngan parent. Just ketuk pintu sebelah je..Khayra la tukang jerit kat situ... :)



















Front Loader Samsung 13Kg

Image
Assalamualaikum,

hari ni saya nak share dengan kawan-kawan yang nak survey mesin basuh..

Pada pandangan saya.. jika nak pilih uploader dengan front loader better ambil front loader (berdasarkan pengalaman sendiri).. 

Cucian memang bersih puashati.. takde sabun terlekat-lekat especially bila guna sabun serbuk.
Kali ni saya dan hubby pilih untuk beli mesin Washer/Dryer.. 2 dalam 1 

Nampak Washer ni mmg besar sikit muat 13kg. Alhamdulillah rezeki kami lagi.. bole digunakan dengan senang hati sb boleh masuk banyak kain and still ia bersih.. kalau musim-musim tengkujuh ni boleh la saya guna dryer sekali.. Bila keluarkan mmg panas... cuma anginkan dalam sejam dah boleh kering.. Syukur..Barakallah...


Hari-hari Playdoh :)

Image
Assalamualaikum,
Dah lama menyepi.. sibuk dengan kerja dan rumahtangga..hehehe:)
Mcm biasa kali ni nak share pasal anak-anak yang suka sgt main playdoh... dah hari2 g Alamanda (Toy's R Us)... terfikir cam ne plak.. satu tub rm4.50.. biasa klo beli mmg bukan 1 tub.. sekurang-kurangnya 4 tub...kih3... hmm... tibe-tibe husband dapat idea untuk buat playdoh sendiri... letak semua ramuan n masak...dah mmg menjadi...
kalau beli mesin dia tu ok la... mmg da mengumpul je kat umah mesin-mesin tu... rasanya dah 5 set terkumpul...takpe la asal jgn dia hadap ipad je jadik la.. biar dia ada aktiviti minda.. :)
bahan-bahan husband  letak tepung, air, garam, cream of tar tar...(yang lengan dalam gambo tu lengan husband ye... ) bukan lengan saya :) - untuk makluman husband mmg suka layan si cilik khayra.. ada je idea2 dia... ummi dgn adik tgk jela n join bila da nak warnakan je.. :)